Bioflavonoidy

Bioflawonoidy określa się mianem witaminy P. Najbardziej znane to: rutyna, flawony, kwercetyna czy hesperydyna. W naturze chronią komórki roślinne przed chorobami, grzybami, insektami oraz nadmiernym słońcem. U człowieka wykazują  działanie przeciwnowotworowe, przeciwzapalne i przeciwalergiczne. Chronią ściany naczyń krwionośnych przed czynnikami miazdżycorodnymi. Bioflawonoidy wykazują również działanie wspomagające wątrobę w usuwaniu związków toksycznych. Organizm nie jest w stanie samodzielnie wytwarzać bioflawonoidów, dlatego muszą  pochodzić z pożywienia.

Wspólnie z witaminą C korzystnie wpływają na strukturę naczyń włosowatych. Pobudzają krążenie krwi, a ponadto wspierają lepsze wchłanianie tej witaminy.

Witamina C  ma ogromny wpływ na profilaktykę miażdżycy i elastyczność naczyń krwionośnych, a w tym oczywiście profilaktykę przeciwzawałową.

Dlaczego cholesterol nie powoduje chorób serca? Ponieważ, nie jest przyczyną, a rezultatem zmian zachodzących w  naczyniach krwionośnych. Naczynia krwionośne ludzi, w wyniku złego odżywiania, niehigienicznego trybu życia, używek,  braku aktywności ruchowej i nadmiaru stresu, z upływem lat tracą elastyczność, powstają w nich szczeliny i ubytki. Cholesterol, substancja produkowana przez wątrobę, spełnia rolę „zaprawy murarskiej” wypełniając powstałe szczeliny i ubytki w naczyniach krwionośnych, zapobiegając w ten sposób krwawieniom. Bez cholesterolu organizm człowieka, w wyniku występowania w/w negatywnych czynników mógłby się wykrwawić.

Elastyczność naczyń krwionośnych zależna jest od optymalnej dostawy organizmowi witaminy C. Niestety organizm człowieka nie został wyposażony przez naturę w system wczesnego ostrzegania. Ściany naczyń krwionośnych zbudowane są z kolagenu (białko). Do jego produkcji niezbędna jest witamina „C”. Jej brak w organizmie człowieka objawia się szkorbutem, krwawieniem dziąseł. Choroby serca są etapem przejściowym, w którym wątroba produkuje więcej cholesterolu w celu uszczelnienia naczyń krwionośnych. Wniosek jest taki, że duże ilości witaminy C chronią nas przed miażdżycą a nie tylko przed infekcjami i szybszym starzeniem się skóry.

Dodaj komentarz